Er zijn duizenden WordPress Thema’s. Een WordPress thema is het basis design ofwel een standaard opbouw van je website. Binnen WordPress is dit design gemakkelijk aan te passen. Een thema bevat een aantal standaard onderdelen, zoals een header, navigatiebar en footer. WordPress thema’s beschikken vaak over demo’s (voorbeeld websites). Daardoor kan je van tevoren al zien hoe jouw nieuwe website er uiteindelijk ongeveer uit komt te zien.
Voordelen
- Ruime keuze: Je kunt een keuze maken uit duizenden verschillende thema’s.
- Lage kosten: Een WordPress Thema kan al worden aangeschaft voor een bedrag van tussen de €50,- en €100,-.
- Korte(re) ontwikkeltijd: Het opzetten van een website a.d.h.v. een WordPress Thema scheelt enorm veel tijd. Het ontwerpen is namelijk grotendeels al gebeurd.
- Gratis updates: Vaak is er een mogelijkheid tot het doen van gratis updates voor het gekozen Thema en de bijbehorende plugins.
- Pagebuilder: In veel WordPress thema’s zit een gebruiksvriendelijke page builder, zoals Elementor of Visual Composer. Dit zorgt er voor dat je eenvoudig pagina’s kunt aanpassen.
- Thema opties: Via de ‘standaard’ thema-opties van het thema kun je altijd snel kleuren en buttons e.d. aanpassen die overal op de website gebruikt worden.
Nadelen
- Laadtijden: De page builder die je bij het aangeschafte WordPress thema krijgt zorgt er vaak voor dat de website een stuk trager laadt. De page builder is vaak een zware plugin en heeft een negatieve invloed op de snelheid van je website.
- Geen uniek design: Er zijn veel mensen die de populairste WordPress Thema’s kennen en willen gebruiken. Hierdoor kan het gebeuren dat er websites ontstaan met hetzelfde design.
- Beperkingen: Indien jij je website wilt uitbreiden door middel van plugins en koppelingen dan kun je op een gegeven moment tegen beperkingen van het thema aanlopen. Zoals plugins die niet met elkaar ‘samenwerken’. Indien je gebruik maakt van een gratis thema, dan zijn je opties (voor design aanpassingen) ook erg beperkt.