Full service WordPress bureau

Onze Google Reviews:

★★★★★ (5/5)

Alles wat je moet weten over WordPress

Het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) voor websites en webshops

WordPress is het meest gebruikte open source systeem ter wereld voor het ontwikkelen en beheren van websites en webshops. ‘Open source’ betekent dat iedereen een WordPress plugin kan ontwikkelen en (al dan niet tegen betaling) beschikbaar kan stellen aan de gebruikers van WordPress. Je kunt je dan ook goed voorstellen dat WordPress beschikt over duizenden plugins. WordPress heeft daarnaast het voordeel dat het heel gebruiksvriendelijk is en dus door praktisch iedereen, zonder al teveel inhoudelijke kennis, gebruikt kan worden. Laten we even kijken naar hetgeen WordPress te bieden heeft, en hoe je WordPress het beste kan gebruiken voor jouw onderneming.

justin-morgan-xE0RlkfJ41U-unsplash
Photo of stylish brunette millennial girl busy checking her email box, holds mobile phone, wears orange headband tied in bow, warm sweater, connected to wireless internet, gets pleasant message

Wat is WordPress?

WordPress is het meest gebruikte open source systeem ter wereld voor het ontwikkelen en beheren van websites en webshops. ‘Open source’ betekent dat iedereen een WordPress plugin kan ontwikkelen en (al dan niet tegen betaling) beschikbaar kan stellen aan de gebruikers van WordPress. Je kunt je dan ook goed voorstellen dat WordPress beschikt over duizenden plugins. WordPress heeft daarnaast het voordeel dat het heel gebruiksvriendelijk is en dus door praktisch iedereen, zonder al teveel inhoudelijke kennis, gebruikt kan worden. Laten we even kijken naar hetgeen WordPress te bieden heeft, en hoe je WordPress het beste kan gebruiken voor jouw onderneming.

Hoe gebruik je WordPress?

WordPress bestaat grofweg uit drie elementen: de editor (het programma waarmee je jouw website of webshop kan bouwen/aanpassen), thema’s (de look en feel van jouw website of webshop) en plugins (software koppelingen die specifieke functionaliteiten bieden om jouw WordPress website of webshop op een bepaalde manier te gebruiken).

Je begint met het installeren van WordPress op je aangekochte domeinnaam, en vervolgens plaats je het door jou gekozen thema op de website. Daarna kan je met een editor zoals bijvoorbeeld Elementor, het door jou gekozen thema aanpassen aan jouw wensen. Tot slot kan je plugins toevoegen die de voor jou benodigde functionaliteiten toevoegen aan de website.

Ben je redelijk technisch aangelegd, en vind je het leuk om hiermee bezig te zijn, dan kan je prima je eigen website of webshop bouwen. Wil je liever meteen een professionele look? Dan kan je beter een website of webshop laten ontwikkelen. Dit kan al voor een klein budget, zonder dat het ten koste gaat van de professionaliteit. Kijk bijvoorbeeld hier voor enkele voorbeelden van wordPress websites en webshops.

justin-morgan-7sqmTxmYBkE-unsplash

Wanneer is een WordPress plugin een goede plugin

Plugins zijn makkelijk in gebruik en kunnen op eenvoudige wijze functionaliteiten toevoegen aan jouw website of webshop. Maar, je wilt niet je website volstoppen met allerlei plugins die je niet nodig hebt of niet gebruikt, gewoon omdat het kan. Daarvoor nemen deze plugins teveel ruimte in en hebben deze ook een negatieve invloed op de pagespeed van jouw website of webshop. Vraag je daarom steeds af of je deze specifieke plugin ook daadwerkelijk nodig hebt voordat je het op jouw WordPress website of webshop installeert, of dat de functionaliteit ook op een andere manier verkregen kan worden.

Afhankelijk van het doel waarvoor je een plugin gaat gebruiken, kan je kiezen voor een specifieke plugin. Zo zijn er plugins die je SEO verbeteren of de snelheid van je website, content implementatie makkelijker maken of fotogalerijen creëren en nog veel meer. Hierbij is wel van belang dat je door de bomen het bos blijft zien! Welke plugins moet je dan hebben?

blog-foto-1

Om te beginnen kun je een plugin het beste downloaden vanuit WordPress zelf. Je kan dan zoeken in het overzicht op een bepaalde naam of functionaliteit van de plugin. Vervolgens komen er één of meerdere plugins tevoorschijn die voldoen aan jouw zoekopdracht – en de speurtocht kan beginnen. Naast een plugin vind je specifieke informatie die hoort bij de betreffende plugin. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de plugin (aantal sterren), of hoe vaak een plugin gedownload is, met welke versie van WordPress de plugin gebruikt kan worden, of wanneer de plugin voor het laatst is onderhouden (werkt deze plugin nog wel?).

Al deze informatie geeft jou een beeld van de betrouwbaarheid van een plugin. Een goede ontwikkelaar denkt aan gebruiksgemak, resultaten en het up to date houden van de plugin.

Hoe installeer je een WordPress plugin

Log in op je WordPress website of webshop

Zoek in het Dashboard-menu (links) op ‘Plugins’.

Klik op ‘Plugins’, en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’ en vul de zoekterm in.

Klik bij de plugin op ‘Nu installeren’.

Activeer de plugin.

stephen-phillips-hostreviews-co-uk-sSPzmL7fpWc-unsplash

Wat zijn risicovolle plugins?

Soms kan je een bepaalde plugin beter niet gebruiken. Zoals eerder aangegeven kan iedereen een plugin ontwikkelen en deze online aanbieden. Dit kan enkele risico’s met zich meebrengen: een plugin werkt niet of zorgt juist voor conflicten met andere plugins, een plugin kan een virus bevatten en jouw website platleggen en nog veel meer. Belangrijk is dan ook, dat je weet wanneer je een “goede” plugin te pakken hebt, en wanneer je een plugin beter kan laten voor wat het is.

Hoe herken je een risicovolle plugin?
Wanneer een plugin niet veel sterren heeft, niet vaak gedownload is en/of de laatste update lang geleden is, zijn dit indicaties dat deze plugin een behoorlijk risico met zich mee kan brengen. Wanneer je deze rode vlaggen ziet, kan je evt. Googlen naar ervaringen van anderen met de plugin om te zien of deze plugin inderdaad niet (meer) bruikbaar is. Wanneer je twijfelt, kies dan voor een betrouwbare plugin waarbij er geen rode vlaggen zijn.

Gratis plugin vs een betaalde WordPress plugin

Sommige plugins zijn gratis te gebruiken en andere alleen betaald. Ook zijn er plugins die een beperkte, gratis versie aanbieden en een mogelijkheid bieden om deze te upgraden naar een betaalde versie voor meer en uitgebreidere functionaliteiten. Een gratis plugin zegt niks over de kwaliteit ervan, maar kan wel bepaalde beperkingen hebben waardoor je soms beter voor een betaalde versie kan gaan.
Ook zal je bij het kiezen van een plugin rekening moeten houden of je de plugin op deze manier kan gebruiken, of dat deze aangepast moet worden met een andere vormgeving, of dat deze gekoppeld dient te worden met een ander systeem. Mocht je dit niet zelf kunnen, zal je dit uit handen moeten geven. Houd er dan ook rekening mee dat er mogelijk – op langere termijn – wel (of meer) kosten verbonden kunnen zijn aan een (gratis) plugin.

Cropped image of young lady designer sitting indoors at night using computer and graphics tablet.
young-woman-working-animation-studio

Tips voor WordPress plugins voor jouw website of webshop

  • Monster insights: Voor meer inzicht in jouw statistieken en data
  • AddtoAny: Om share buttons toe te voegen aan je pagina’s
  • WProcket: Om de laadtijd van je website te verbeteren
  • Smush: Verkleint afbeeldingen voor snellere laadtijden
  • Akismet: Een antispam plugin
  • Abandoned Cart: Met deze plugin verstuur je automatische mails naar je klanten die producten in het winkelmandje hebben achtergelaten
  • Yoast SEO: De plugin om je website en content SEO proof te maken
  • All In One WP Security & Firewall: plugin voor het beveiligen van je website
  • WooCommerce: plugin om een webwinkel te creëren en producten te verkopen

Ben jij klaar voor de next step?

We plannen graag een vrijblijvend (video)gesprek met je in om de mogelijkheden te bespreken.

Of neem op een andere manier contact op:

Selectie van onze opdrachtgevers

Veldzigt 22
3454 PW De Meern (Utrecht)

Telefoonnummer: 030-42 00 445
E-mail: info@nextlead.nl

Veldzigt 22
3454 PW De Meern (Utrecht)

Telefoonnummer: 030-42 00 445
E-mail: info@nextlead.nl

© Copyright NEXT LEAD B.V. 2024 | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Disclaimer