Een SSL certificaat alleen gaat uiteraard niet een 100% veiligheid bieden. Sterker nog, 100% veiligheid kan niemand garanderen. Het is (voor expert hackers) slechts een kwestie van tijd om een website te hacken. Veiligheid gaat om het zo moeilijk mogelijk maken voor hackers om jouw website te hacken. Jij als de eigenaar van een website hebt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw website zo veilig mogelijk is. Daarom zal jij alles in het werk moeten stellen om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken.
Het gaat er niet om dat je enorme bergen geld besteed aan de (digitale) veiligheid, maar dat jij gelet op jouw situatie, passende organisatorische en technische maatregelen neemt om jouw bedrijf en jouw klanten te beschermen tegen cybercriminelen.
Wat dit concreet inhoudt, kan per bedrijf verschillen. Toch zijn er natuurlijk maatregelen die iedereen kan nemen. De vorm of mate waarin dat gebeurd kan per bedrijf anders zijn. Belangrijk is om in elk geval te zorgen dat jouw website te allen tijde up to date is naar steeds de geldende standaarden. Dit doe je door jouw website steeds tijdig periodiek te onderhouden.
Periodiek onderhoud aan de website is vaak het ondergeschoven kindje van ondernemers en wordt dan ‘zelf’ gedaan. Lees: niet, of pas wanneer er stront aan de knikker is: de website functioneert niet meer (goed). En dan is het te laat. Niet alleen is dit praktisch heel vervelend want dit heeft een direct negatief effect op je sales en de omzet, ook vanuit een (online) veiligheidsperspectief loop je een gigantisch risico.
Het niet tijdig uitvoeren van onderhoud heeft namelijk invloed op de beveiliging die op je website is ingericht, het veilig kunnen gebruiken van plugins ofwel het maken van back-ups. Het niet of niet goed onderhouden heeft een veel grotere impact dan je wellicht zou denken. Daarom adviseren we ook om altijd onderhoud uit te laten voeren, want in the end trek jij anders aan het kortste eind.