Full service WordPress bureau

Onze Google Reviews:

★★★★★ (5/5)

3 beveilig methoden tegen hackers

Mijn website wordt toch nooit gehackt…

Dat is wat vaak wordt gedacht. Waarom zou mijn website nou interessant zijn voor hackers om misbruik van te maken?

Helaas loop je toch meer risico dan dat je in eerste instantie zou denken. Criminelen proberen op vele manieren digitaal in te breken en jouw website te misbruiken, en vaak op meer manieren dan je denkt.

Zo kan jouw website, ook al is dit in jouw ogen een ‘niet interessante minuscule website’, gebruikt (lees: misbruikt) worden voor andere doeleinden. Zo kunnen betaalgegevens van jouw klanten gehackt worden, maar ook (en minder bekend) de server overgenomen worden en kan er via jouw website malware of spyware verspreid worden.

Online veiligheid is daarom heel belangrijk om geregeld te hebben!
Hieronder hebben we enkele tips voor je om de veiligheid van jouw website te verbeteren.

Business Corporate Protection Safety Security Concept
Photo of stylish brunette millennial girl busy checking her email box, holds mobile phone, wears orange headband tied in bow, warm sweater, connected to wireless internet, gets pleasant message

Eenvoudig en snel de veiligheid van jouw website vergroten

Google bepaalt de spelregels in de online wereld. Één van die regels is dat jouw website veilig moet zijn voor de bezoekers. De veiligheid van jouw website kan je vergroten met bijvoorbeeld een SSL certificaat. Een SSL certificaat beschermt de gegevens van de bezoekers van je website door het versleutelen van de verbinding tussen de server waarop jouw website staat én de gegevens van de bezoeker (die hij/zij invult ofwel achterlaat).

Wanneer je een SSL certificaat op je website hebt geplaatst, geeft de browser van de bezoeker automatisch aan dat de website veilig is. Zonder certificaat is de melding ‘onveilig’. Je kunt dit ook zien doordat er voor de URL ‘https’ staat. Wanneer de verbinding versleuteld is, creëer je een extra drempel voor hackers en cybercriminelen om gegevens te onderscheppen. Een SSL certificaat is met name van belang voor websites waar bezoekers gegevens kunnen achterlaten.

Waarom zou je een SSL certificaat installeren? Naast veiligheid en het voorkomen en/of beperken van datalekken, beloont Google deze extra beschermlaag. Jouw website krijgt een positieve boost in de zoekresultaten. Daarnaast verhoogt dit ook het vertrouwen van een bezoeker in jouw website/bedrijf. “Dit is een bedrijf dat waarde hecht aan online veiligheid, en zal haar andere zaken ook goed geregeld hebben”.

Een SSL certificaat alleen gaat uiteraard niet een 100% veiligheid bieden. Sterker nog, 100% veiligheid kan niemand garanderen. Het is (voor expert hackers) slechts een kwestie van tijd om een website te hacken. Veiligheid gaat om het zo moeilijk mogelijk maken voor hackers om jouw website te hacken. Jij als de eigenaar van een website hebt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw website zo veilig mogelijk is. Daarom zal jij alles in het werk moeten stellen om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken.

Het gaat er niet om dat je enorme bergen geld besteed aan de (digitale) veiligheid, maar dat jij gelet op jouw situatie, passende organisatorische en technische maatregelen neemt om jouw bedrijf en jouw klanten te beschermen tegen cybercriminelen.

Wat dit concreet inhoudt, kan per bedrijf verschillen. Toch zijn er natuurlijk maatregelen die iedereen kan nemen. De vorm of mate waarin dat gebeurd kan per bedrijf anders zijn. Belangrijk is om in elk geval te zorgen dat jouw website te allen tijde up to date is naar steeds de geldende standaarden. Dit doe je door jouw website steeds tijdig periodiek te onderhouden.

Periodiek onderhoud aan de website is vaak het ondergeschoven kindje van ondernemers en wordt dan ‘zelf’ gedaan. Lees: niet, of pas wanneer er stront aan de knikker is: de website functioneert niet meer (goed). En dan is het te laat. Niet alleen is dit praktisch heel vervelend want dit heeft een direct negatief effect op je sales en de omzet, ook vanuit een (online) veiligheidsperspectief loop je een gigantisch risico.

Het niet tijdig uitvoeren van onderhoud heeft namelijk invloed op de beveiliging die op je website is ingericht, het veilig kunnen gebruiken van plugins ofwel het maken van back-ups. Het niet of niet goed onderhouden heeft een veel grotere impact dan je wellicht zou denken. Daarom adviseren we ook om altijd onderhoud uit te laten voeren, want in the end trek jij anders aan het kortste eind.

Online veiligheid heeft ook te maken met logisch nadenken. Niet zomaar je wachtwoord delen of een openbaar wifi netwerk gebruiken, of je laptop open en bloot achterlaten zijn dingen die ieder weldenkend mens begrijpt. Maar, juist omdat het zo ‘simpel’ kan zijn, wordt hier vaak overheen gekeken, of wordt er te luchtig over gedaan. Ook alle kleine handelingen kunnen bijdragen aan een betere veiligheid.

Hieronder vind je nog meer tips die je waarschijnlijk wel kent, maar zeker niet vergeten moeten worden:

  • Tweestaps verificatie voor het inloggen op een (beveiligde) omgeving
    Twee tips in één.
    1) Zorg er voor dat wanneer jij of je klant inlogt, dit gebeurt via een tweestapsverificatie. Dit betekent dat wanneer je inlogt, je op een ander apparaat, vaak een telefoon, een extra code of wachtwoord dient in te vullen voordat je de digitale omgeving betreedt. Een kleine stap (letterlijk), maar wel één die er voor zorgt dat een hacker moeilijker kan binnenkomen.
    2) De beveiligde omgeving. Wanneer je een omgeving aanbiedt waar jij, jouw medewerkers of jouw klanten kunnen inloggen en handelingen kunnen verrichten, is het belangrijk dat deze omgeving ook veilig gebruikt kan worden. Wanneer deze omgeving niet beveiligd is, kan deze alsnog gehacked worden en overgenomen worden door hackers.
  • Goede hosting
    Jouw website wordt vaak gehost op een server van een externe provider. Dat betekent dat deze hostingprovider (mede) verantwoordelijk is voor de veiligheid van de server. Dit geldt trouwens ook voor het gebruik van online programma’s en systemen (deze worden ook gehost op externe servers van derden). Jij als ondernemer hebt in principe geen toegang tot deze servers om de beveiliging aan te scherpen. Daarom is het belangrijk om van te voren te weten hoe de beveiliging daadwerkelijk is geregeld, welke maatregelen er zijn genomen en of deze geschikt zijn voor jouw onderneming.
  • Wanneer jij zogenaamde gevoelige gegevens verwerkt, is het belangrijk dat de servers waarop jouw website, webshop of systemen zijn gehost, de juiste beveiligingsmaatregelen heeft genomen om deze type gegevens te beschermen. Wanneer dit niet het geval is, of de hostingprovider kan hierover geen antwoord geven, doe je er verstandig aan om een hostingprovider te zoeken die wel de juiste beveiligingsmaatregelen heeft genomen. Bij twijfel, kan je contact opnemen met een ict/privacy specialist die op de hoogte is van de zowel de technische en praktische maatregelen als de huidige wet- en regelgeving.
  • Veilig internet gebruik
    We hebben het al even kort benoemd: veilig gebruik van (openbare) wifi netwerken. Het is natuurlijk ideaal dat er tegenwoordig overal (gratis) wifi netwerken beschikbaar worden gesteld. Maar vaak, en al helemaal met de openbare gratis wifi netwerken, zijn deze niet of nauwelijks adequaat beveiligd. Het gebruik van een openbaar (gratis) wifi netwerk, al is het nog zo kort, brengt bepaalde risico’s met zich mee. De vraag is moet je dit risico willen lopen? Liever niet als je het ons vraagt! Wij adviseren dan ook om geen openbare wifi netwerken te gebruiken omdat je niet weet hoe de beveiliging is geregeld.

Ben jij klaar voor de next step?

We plannen graag een vrijblijvend (video)gesprek met je in om de mogelijkheden te bespreken.

Of neem op een andere manier contact op:

Selectie van onze opdrachtgevers

Veldzigt 22
3454 PW De Meern (Utrecht)

Telefoonnummer: 030-42 00 445
E-mail: info@nextlead.nl

Veldzigt 22
3454 PW De Meern (Utrecht)

Telefoonnummer: 030-42 00 445
E-mail: info@nextlead.nl

© Copyright NEXT LEAD B.V. 2024 | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Disclaimer